Interiér malého bytu

Nové Mesto | Bratislava | Slovensko

Základné údaje

Názov: Interiér malého bytu

Lokalita: Pri starej prachárni, Bratislava

Typ projektu: Novostavba

Status: Realizácia

Autor: Ing. arch. Michal Paulišin, Ing. arch. Marek Pavlech

Foto: Lucia Šimková

Termíny: 2014 – 2015

Cena: N/A

Jednoizbový byt v pôvodnom a zdevastovanom stave sme prerobili na útulný jeden a pol izbový byt pre mladých ľudí.  V byte sme chceli funkčne vymedziť priestor na spánok, čo sa nám podarilo vytvorením spacej niky.  Pôvodný byt mal viacero nedostatkov. Združená kuchyňa s kúpeľňou, veľká vstupná chodba bez úložného  priestoru, rozdelená funkcia obývacej izby do dvoch miestností, ako aj združená spálňa s polo-obývacou izbou.  Všetko sme vyriešili stavebnými zmenami a dispozíciu logicky usporiadali pre plné funkčné využitie.

Do bytu sme sa snažili dostať čo najviac svetla, preto sme zvolili bielu farbu v kombinácii so svetlým drevom. Ako akcent sme volili svetlú mentolovú farbu, ktorá ma pôsobiť upokojujúco po náročnom dni v práci a uvoľniť pocit radosti pri pobyte v byte.

Byt sme dispozične upravili na chodbu s odkladacím priestorom a úložnou nikou na topánky pri podlahe, ako aj nikou na odloženie kľúčov, mobilov, peňaženky a šálov.  Jeden modul skrine je prispôsobený na uloženie upratovacích pomôcok ako vedra, metly, vysávača a pod. Kuchynská linka je  zalomená  so zabudovanou chladničkou a mrazničkou.  Obsahuje aj zmenšený  model umývačky riadu.  Jedálenský stôl sme umiestnili pod okno, ktorý môže slúžiť aj ako predlžená pracovná doska.  V obývacej izbe je možné si umiestniť pracovný stôl a ako pracovnú stoličku dočasne použiť stoličku od jedálenského stola.  Obývacia izba je predelená stienkou s TV stolíkom  a posuvnými závesmi. Závesy sa podľa potreby vedia polohovať a je možné nimi vytvoriť úplne oddelený priestor spacej niky. Opticky možno obývaciu izbu zväčšiť úplným odtiahnutím závesov. Kvalita spánku je zabezpečená  možnosťou zatiahnutia závesov a tým pádom zväčšením tmy v priestore. Zároveň závesy netvoria pevnú prekážku, a preto môže vzduch voľne cirkulovať medzi spacou nikou a obývacou izbou.

 

Ďalšie zaujímavé projekty

Rodinný dom na samote
ČÍTAŤ
Nová spálňa v Rovinke
ČÍTAŤ
Rekonštrukcia bytu v Ružinove
ČÍTAŤ
Minimalistický byt 3 veže
ČÍTAŤ

NADČASOVÁ ARCHITEKTÚRA
KVALITA A ÚŽITKOVÁ HODNOTA