Minibyt v rezidencii Slnečnice

PETRŽALKA | BRATISLAVA | SLOVENSKO

Základné údaje

Názov: Minibyt v rezidencii Slnečnice

Lokalita: Petržalka, Bratislava

Typ projektu: Novostavba

Status: Interiérová štúdia

Autor: Ing. arch. Michal Paulišin, Ing. arch. Marcel Mikulec, Ing. arch. Adam Rožanek,

Spoluautor: Ing.arch. Silvia Petríková

Termíny: 6/2018 – 8/2018

Cena: 25 000,- eur

V návrhu MINIBYTU SLNEČNICE sa rieši 42 m2 (vrátane loggie ) úžitkovej plochy jednoizbového bytu v novostavbe Slnečnice v Petržalke. Efektívnym členením priestoru sa vytvárajú jednotlivé zóny hlavného priestoru, ktorý sa takto stáva multifunkčným. Hmotová koncepcia – obytná plocha verzus hygiena – je podčiarknutá ideou kubus v kubuse – ako tmavý mikrokubus hygieny vo svetlom priestore bytu.

Obytný priestor je rozdelený na vstupnú časť s botníkom, s miestom na vešanie a uskladnenie topánok a mobilným sedacím pufom, kuchyňu, obývačku a nočnú – spaciu časť. Vstup je od kuchyne oddelený ľahkou vizuálnou, ale aj funkčnou lamelovou bariérou. Kuchyňa je vďaka svojmu tvaru a efektívnemu riešeniu plnohodnotným priestorom pre prípravu jedál, ale aj stolovanie pre viacerých hostí. Variabilný jedálenský stôl so sklápacou nohou totiž ponúka ešte väčšiu využiteľnosť. Zároveň v nadväznosti na obývaciu časť vie slúžiť aj ako pracovné miesto s dostatočným osvetlením.

Centrálnym priestorom je práve obývacia časť s výhľadom na zazelenenú loggiu. Táto zóna je minimálne narušovaná nábytkovými prvkami a tak priestor dýcha. Ústredným prvkom je iba pohodlná sedačka s monumentálnym kruhovým obrazom na mieru, čo dodáva bytu jednoznačnú originalitu. Denná časť bytu plynulo prechádza do nočnej cez zazelenenú stenu nad TV skrinkou.
Celá nočná časť je riešená vo forme viacúrovňového pódia. Pódium však nie je len vizuálnym prvkom, ale i funkčným, pretože prináša ďalšie odkladacie priestory v jeho jednotlivých úrovniach a to vo forme množstva výklopov. Za TV skrinkou s ťahavou zeleňou – vizuálnou bariérou – je ukrytá posteľ s úložnými priestormi vedľa aj pod ňou. Odkladací set za posteľou taktiež slúži ako dlhý nočný stolík s hornými výklopmi pričom smerom k oknu prechádza do výklopného toaletného stolíka. Šatník na protiľahlej strane je materiálovou súčasťou tmavého kubusu. Ako ostatné nábytkové prvky zahŕňa odkladacie priestory na viacerých úrovniach – skryté výklopy, vešania a police. Podstatnou súčasťou interiéru je zrkadlová stena rozhliehajúca sa po celej dĺžke nočnej časti. Zväčšuje a otvára sa tak priestor, znásobuje sa zeleň a zrkadlí sa i umelecké dielo zavesené na opačnej stene. Napriek reálnej minimálnej ploche bytu je vytvorený efekt presvetleného vzdušného zeleného interiéru.

 

Ďalšie zaujímavé projekty

Interiér malého bytu
ČÍTAŤ
Rodinný dom v Novej Dedinke
ČÍTAŤ
Rodinný dom na samote
ČÍTAŤ
Interiér SLNEČNICE.cz
ČÍTAŤ

NADČASOVÁ ARCHITEKTÚRA
KVALITA A ÚŽITKOVÁ HODNOTA